Calpe, strand en geschiedenis

Calpe, of “Calp” volgens de uitspraak van Valencia, gaat door de geschiedenis als het vissersdorp met zijn unieke massieve kalksteen “El Peñon de Ifach”. Deze rots is 332 meter hoog en werd door de eeuwen heen gebruikt als een mijlpaal voor zeilers.

In 1987 werd de rots uitgeroepen tot natuurreservaat “Parque Natural del Peñon de Ifach”. Deze rots heeft een rijke fauna en flora met ongeveer 300 verschillende vegetaties met verschillende zeldzame soorten (bijvoorbeeld Anjer de Ifach – soort wilde orchidee) en 80 soorten vogels die hier hun nest- en rustplaats hebben.
Aan de voet van de Rots van Ifach werden talrijke zoutmijnen gevonden. Voor Calpe, een vissersdorp, speelde zout een zeer belangrijke rol bij het conserveren van voedsel. De oorsprong van het zoutwatermeer “Las Salinas” gaat ver terug in de tijd. Tegenwoordig kennen we Las Salinas vooral als een beschermd natuurgebied met zijn kleurrijke flamingo’s.

Calpe dankt zijn rijke geschiedenis aan zijn rots, het aangename klimaat, de strategische ligging, de rijke visserij en zoutwinning. Als gevolg hiervan werd Calpe al vroeg in de geschiedenis bewoond door veel mensen. Archeologen vonden overblijfselen van Calpe’s voormalige bewoners namelijk de Iberos, de Romeinen en de Moren. Een voorbeeld van deze archeologische ontdekkingen zijn de “Baños de la Reina” of de Romeinse overblijfselen voor het behoud van vis. Calpe was oorspronkelijk omringd door stadsmuren, ter bescherming tegen de vele invallen van piraten. Deze overblijfselen van de stadsmuren “Torreón de la Peça”, de uitkijktoren en de kanonnen zijn nog steeds zichtbaar in het oude gedeelte van Calpe.

Calpe heeft 5 stranden namelijk Puerto Blanco met zijn oude vissershaven, Arenal-Bol, Cantal Roig met de jachthaven van Calpe, La Fossa en Levante. Calpe is omsloten door zijn 2 rotsen en daarom is dit ook de ideale plek voor beginnende catamaranzeilers, windsurfers, kitesurfers en duikers. En niet te vergeten dat Calpe de place to be is voor professioneel en recreatief fietsen.