Streekgerechten Costa Blanca

Lekker eten hoort er bij als je op vakantie gaat. Spanjaarden houden van lekker lang tafelen met kleine hapjes (tapas).De avondmaaltijd wordt een stuk later gegeten dan hier in Nederland. In plaats van 6 uur ‘s avonds, ga je daar pas rond 9 uur ‘s avonds aan tafel. Vanzelfsprekend kan je aan de Costa Blanca veel schaal- en schelpdieren en visgerechten eten en zijn er langs de kust veel gezellige restaurantjes te vinden.

Iberico ham
De Spaanse Iberico ham, ook wel bekend als “pata negre” (zwarte poot), wordt alleen gemaakt van Iberico varkens die in de laatste vier maanden van hun leven 10 kilogram eikels per dag hebben gegeten. Dit speciale dieet zorgt ervoor dat de varkens elke dag ongeveer een kilo aankomen, en geeft in combinatie met het lange droog- en rijpproces de ham zijn karakteristieke nootachtige smaak. De ham is donkerrood van kleur en heeft een fijne structuur.

Tortilla
Bij het woord “tortilla” denken de meeste mensen misschien aan de Mexicaanse keuken. Dit traditioneel Spaanse gerecht is echter heel iets anders. Hier staat het ook wel bekend als Spaanse omelet. Het gerecht bestaat voornamelijk uit ei, aardappel, en ui, maar er valt genoeg te variëren. Zo wordt er vaak chorizo, kaas, en diverse groenten en pepers aan toegevoegd.

Paella Valenciana
In de omgeving van Valencia wordt veel rijst verbouwd, vooral met het doel om er paella van te maken. De hoofdingrediënten die de Valenciaanse streekvariant onderscheiden van andere paella-recepten zijn kip, konijn en soms ook slakken. Bovendien zijn er ook variaties met schaal en schelpdieren, en natuurlijk vegetarische paellas. De gele kleur is afkomstig van saffraan. In Spanje is het traditie om op zondag paella te eten, meestal bij de lunch. Op feestdagen wordt de paella vaak vers op straat bereid, dus als je met eigen ogen wil zien hoe je de lekkerste paella maakt is het zeker een bezoekje waard.

Horchata
Horchata is een typisch Valenciaans drankje van melkachtige substantie, gemaakt van water, suiker en zogenaamde “chufas”, vaak vertaald als aardamandel of tijgernoot. Het drankje wordt ijskoud geserveerd, vaak met een luchtig, zoet gebakje met poedersuiker dat speciaal gemaakt is om in de horchata te dopen. Een echte aanrader dus.